Din guide til digitale distributører

En guide til digitale musik distributører


Streaming
Dengang din fars eller mors yndlings musikere udgav sin musik, var der ikke noget der hed Spotify, Apple Music, eller Youtube. Der lyttede man til plader eller radioen. Pladeselskaber sad derfor eksklusivt som gatekeeper for alt udgivet musik, indtil internettet blev allemandseje. Pludselig begyndte folk at lytte gennem services som youtube. Hvad der kan kaldes pladeselskabernes krise i årene efter midt-0’erne kom for alvor til udtryk i Danmark med fænomener som Kidd, ToppGunn, Kesi, Gilli, og mange flere, der i dansk sammenhæng demonstrerede omfanget af denne fornyede måde at dele sin musik på. Disse kunstnere formåede at skubbe sin musik ud i enhver afkrog af det ganske danske land uden hjælp fra noget pladeselskab, til at starte med i hvert fald. 

Det er 10 år siden, og med denne udvikling, skete der en forandring i måden musik bliver lyttet på. Det er igennem streamingtjenester at musikken bliver hørt. Ifølge Kodas nøgletal (2020), streamer den gennemsnitlige dansker 2,8 timer musik om dagen. 90% af danskerne enten betaler for streamingtjenester eller får al deres musik fra gratis musik tjenester. Nogle af de største er Spotify, Soundcloud, Tidal, Apple Music, og Deezer (Link til streamingtjenester). Det er på disse tjenester man gerne vil have sin musik, hvis man gerne vil have folk til at lytte til sin musik, vel og mærket. Det skal siges at det i denne sammenhæng pladeselskaber har genfundet deres plads i både den danske og den internationale musikindustri. Gilli og Kesi er for eksempel nu begge signet til Disco:wax (et Sony-ejet pladeselskab), imens Kidd og TopGunn lavede deres eget pladeselskab kaldet CHEFF RECORDS. For alle parter, handler det i højere grad end nogensinde, om at få spredt sin musik på digitale platforme, og her kan pladeselskaber hjælpe. Men der er også andre måder at gøre det på. 

Man kan enten, individuelt lægge sine numre op på alle de forskellige streamingtjenester, eller man kan benytte sig af digitale distributører. Nogle platforme, såsom Spotify, kræver endda at man lægger sin musik op gennem digitale distributører. Det foregår typisk på den måde, at man uploader et værk, enten en single, en ep eller et album til den valgte distributør. Ligesom et pladeselskab der distribuere plader til pladeforhandlere, sørger disse distributører for at fordele din sang ud på alle platforme. Læs videre for at læse mere om de danske distribution services. Scroll ned i bunden for at se en liste over internationale distribution services. 

DiGiDi


Digidi logo
Priser: 1000 kr indskud
Pro: 45kr/m
Classic: 15kr/m

DiGiDi er i egen fortælling “et fællesejet distributionsnetværk” fra 2003 og har i skrivende stund 5948 andelshavere som de distribuerer musik for. Med 17 års erfaring, distribuerer de i dag omkring halvdelen af alle digitale udgivelser i Danmark til streamingtjenester såsom Spotify, Tidal, Apple Music, Yousee med flere. 

Tager artisten i hånden

I virkeligheden er Digidi en slags mellemmand mellem kunstneren og den internationale distributionsservice kaldet Orchard. Det er også Digidi som muliggør brugen af Ochard eftersom den service ikke tilbydes til privatpersoner. Orchard er ejet af Sony og distribuerer musik ud til hele verden. Digidi er dansk, hvilket kan være rart hvis der opstår problemer. Digidi har en god service telefon man kan ringe til fra 10-14 i alle hverdage, som håndterer problemerne når man ringer ind. F.eks. på de store streamingtjenester som Spotify og Apple Music er der flere som kan hedde det samme. Når man som kunstner lægger sit musik op for første gang kan der opstå nogle problemer i forhold til at sikre at de sange man har lagt op, rent faktisk havner på sin egen profil. Det kan også være at du gerne vil have at dit navn skrives på en bestemt måde på de forskellige streamingtjenester. Sådan nogle ting kan til tider være svære at få til at passe ned i deres skabelon eller på anden vis forklare til distributører på den anden side af verden. Det kan derfor gøre processen kortere at have én siddende her i Danmark med ekspertisen til at gøre noget ved det. Det giver også én en vis sikkerhed, at hvis der opstår problemer med Orchard så er Digidi der til at hjælpe.  

Hvad får man for pengene?

Digidi er et andelsselskab og kræver et indskud på 1000 kr. De 1000 kr. fungerer som depositum, som man får igen når man melder sig ud. Det giver dig status som andelsejer i Digidi og betyder at du, ligesom alle andre, er medejer af selskabet. Et andelsselskab må ikke have overskud, men skal fordele overskuddet blandt andelsejerne ud fra deres salg, eller indgå som investeringer der imødekommer andelsejernes interesser. Det betyder altså at Digidi er et non-profit projekt, hvis ansvar er at sørge for at overskuddet enten fordeles blandt dets medlemmer eller investerer i egen udvikling frem for at beholde det selv.
Der er også en drifttilskud som variere alt efter hvilken bruger man har (15/45kr), men det smarte er at Digidi tager dette cut fra streamingindtjeningen direkte fra andelskontoen, så man som medlem ikke behøver at forholde sig til det. 

Yderligere kan man vælge mellem to medlemstyper, en Classic og en Pro. Classic koster 15 kr. om måneden, hvor et Pro medlem koster 45 kr. om måneden, som har forskellige fordele. 

Hvad skal man vælge?

En af forskellene på en Classic og en Pro bruger er forskellen på ens udbetaling. Det virker måske ikke som den store forskel, men som Classic bruger får man udbetalt 92% af omsætningen, hvor man med en Pro bruger får udbetalt 94%. Yderligere, med en Classic bruger koster hver udgivelse (om det er en single eller et album) 45 kr, og det samme gør hver musikvideo. Det er gratis med Pro brugeren. Uanset om man vælger Classic eller Pro, så er der ikke forskel på hvor hurtigt musikken bliver distribueret eller hvilke streamingtjenester musikken bliver distribueret ud til. Det er den samme globale musikdistribution man får adgang til uanset. Så hvis man udgiver mere en 1 værk om måneden kan det give mening med en Pro bruger, alt afhængigt hvor meget man bliver afspillet selvfølgelig. Hvis man kun udgiver 1 til 2 værker om året, så kan det nok bedst betale sig med en classic bruger. 

Med Pro får du til gengæld en masse services med, som f.eks. muligheden for at pitche dine numre til diverse playlister på f.eks. Spotify - hvilket kan være en god ide eftersom 70% af alle afspilninger på Spotify sker gennem deres spillelister. Med Pro får du også adgang til den gratis juridiske hotline, hvor du kan stille spørgsmål, samt adgangen til alle Digidi’s samarbejdspartnere. Disse samarbejdspartnere tilbyder alt fra mix og master til, til services som hjælper dig med at lokalisere din målgruppe, til cover art, musikvideo og generel promovering mm. Mangler du en samarbejdspartner? Så har vi en masse her.

Lang historie kort...

Digidi er en god service, for dig, hvis du gerne vil have adgang til Ochard, en af de største distributionsservices i verden. Hvis du gerne vil have en god kundeservice, som hjælper og tager dig i hånden igennem hele processen. De har gode samarbejdspartnere som tilbyder alt fra mix og master til promovering. Med abonnementspriser på 15/45 kr. om måneden har de priser som kan konkurrere med resten af markedet. Digidi er en a.m.b.a (andelsselskab med begrænset ansvar), hvilket betyder at det er en non-profit organisation som skal tilgodese sine andelshavere og egen vækst. Eftersom man skal købe andel og dermed blive andelshaver af digidi, er man i trygge hænder beskyttet af deres selskabsstruktur. De har et halvdyrt indskud på 1000 kr., hvilket kan afskrække, men de penge fungerer som depositum som man får igen når man melder sig ud. 

Alt i alt en god deal.

Gateway


Gatewaymusic logo
Priser: ??

Gateway er den anden store danske distributør i Danmark og hører under DMF (Dansk Musiker Forbund). Til dem som ikke ved hvad DMF er, så er det Danmarks største fagforening for musikere, og har afdelinger i hele landet. Her, kan man få alt fra skatterådgivning, hjælp til kontrakt, forsikring af instrumenter og mange andre ting.

Ud over at distribuere digitalt i hele verden på streamingtjenester som Apple Music, Amazon, Spotify, Youtube Premium, Tidal, Deezer, Google Play, YouSee Musik, Telmore Music m.fl. hvor man ovenikøbet beholder alle rettigheder til sin Master, så har de et samarbejde med DC Norden. Samarbejdet betyder en god aftale hvis man gerne vil distribuere sin musik fysisk i form af CD’er eller vinyler. 

Det fremgår ikke nogen steder på deres hjemmeside, hvilke priser og hvad Gateways konkrete aftale går ud på. Vi har forsøgt at kontakte dem, men vi har ikke modtaget noget svar. Så for at få mere information om konkrete priser og tilbud om fysisk distribution, så kan man prøve at kontakte dem på telefon: 35 240 218, eller skriv en mail til: mette@dmf.dk.

Der er et hav af distributions services derude, og Juicebox har samlet en liste over nogle af dem. Alle disse services herunder distribuerer musik ud til diverse streamingtjenester, men de tilbyder alle forskellige ting ved siden af. Nogle har gode mix og master tilbud, andre er bedre til at promovere musik, nogle er mere fokuseret på det kinesiske marked (her tænkes specifikt på Musicinfo). Der er ikke andet at gøre, end at gå på opdagelse og finde ud af hvad der passer bedst til dine behov. Held og lykke. 


Digidi (Dansk) (Link: https://digidi.dk/)
Gateway (Dansk) (Link https://gatewaymusic.dk/
CD Baby (Link: https://cdbaby.com/)
Tunecore (Link: https://www.tunecore.com/)
Distrokid (Link: https://distrokid.com/)
Spinnup (Link: https://spinnup.com/dk/)
Amuse (Link: https://www.amuse.io/
Horus Music (Link: https://www.horusmusic.global/)
Kilder
  1. https://digidi.dk/
  2. https://digidi.dk/kontakt/
  3. https://musik.digidi.dk/proclassic/
  4. https://www.dmf.dk
  5. https://gatewaymusic.dk/
  6. https://gatewaymusic.dk/om-gateway-music
  7. https://gatewaymusic.dk/kontakt
  8. https://soundvenue.com/musik/2011/06/her-er-dansk-hiphops-fremtid-5483/7
  9. https://heartbeats.dk/10-aar-med-streaming-hvordan-spotify-aendrede-musikbranchen/
  10. Pedersen, R,R (2018) “Musikbranchen i Danmark”http://www.danishmusicologyonline.dk/arkiv/arkiv_dmo/dmo_saernummer_2018/dmo_saernummer_2018_musikkens_institutioner_07.pdf
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig

Få overblikket lige her!