Hvad er en DAW og hvilken skal jeg vælge?

DAW 1

Hvad er en DAW?

DAW står for Digital Audio Workstation. Begrebet dækker over lydprogrammer som musikere bruger til at lave musik og redigere lydfiler. Du kan sammenligne det med et værksted, hvor de vigtigste værktøjer er inkluderet i pakken. Du kan altid udvide med flere værktøjer, hvis du får brug for det.


I starten kan alle DAW’er virke uoverskuelige, især hvis du kun lige er begyndt på musik. Men selv erfarne brugere kan have svært ved at huske alle funktionerne i en DAW. Der er nemlig utallige måder at manipulere lyde, og avancerede produktionsteknikker, så man kan i princippet bruge flere år på at lære det hele. Uanset hvilken DAW du vælger, gælder det om at tage et skridt ad gangen og blive ved med at bruge den, indtil du begynder at få styr på det. Ligesom et instrument.


Det første du bør tænke over er: “hvad vil jeg bruge DAW’en til?”. Hvis du kun har brug for at optage lidt vokal i ny og næ, er ét program måske mere egnet, mens et andet program måske er vejen frem, hvis du vil lave komplekse produktioner med rytmeskift. Vi kommer til at skelne mellem traditionel produktion (indspilning og redigering), beatmaking (loops og samples), idéskitsering (indspilning og arrangement)


Hvis du skal til at vælge din allerførste DAW, er det en idé at overveje om du kender nogen, der er bekendt med et af programmerne. Hvis du har en ven eller veninde, som er villig til at sætte dig lidt ind i programmet, kan det være en enorm hjælp i starten.

Vocal Templates til din DAW

Få tilsendt vocal templates til både Ableton og Logic til din email ved at signe op herunder

Hvilken DAW er den bedste?

Den bedste DAW er den der fungerer for dig. Der er ikke én DAW, der som sådan er bedre end en anden. Det handler om hvordan du bruger den. I princippet kan du det samme i alle de større DAW’er. De vigtigste funktioner er nemlig de samme på tværs af dem alle, så det afgørende er din måde at arbejde på. Den største forskel mellem dem er workflowet, og det er dét vi vil kigge på i denne guide når vi sammenligner dem. Nogle DAW’er kan være bedre egnet til ét formål, mens de måske ikke er så rare at arbejde med på et andet punkt.

Der findes mange DAW’er, men vi har i første omgang kigget på en håndfuld af de mest populære, nemlig: Logic Pro, Ableton Live, Pro Tools, FL Studio, Garage Band og Reaper. Skriv endelig til os, hvis du har en specifik DAW, du ønsker at vi sammenligner! Mange af programmerne har gratis prøveversioner, så det første råd er at prøve de forskellige programmer af. Leg lidt med dem og find ud af hvilken du synes er sjovest at rode med. Hvis du finder en du føler dig hjemme i, som gør det sjovt at arbejde med din lyd, kan det holde din motivation kørende (særligt vigtigt i starten!).

Alt efter hvilken DAW du vælger, kan det være at du får brug for at udvide med plugins.

Hvad er plugins?

Hvis vi siger en DAW er dit værksted, så svarer plugins til de værktøjer du har liggende. Du finder dem oftest i VST format (Virtual Studio Technology). Når du først har valgt en DAW, kan du komme langt med de stock-plugins, der følger med programmet. Det kan virkelig betale sig at lege med dem og lære hvad de gør, inden du investerer i nogle nye. Mange af de populære betalte plugins kan tit funktionsmæssigt det samme som stock-plugins, forskellen ligger ofte bare i de tekniske detaljer om hvordan de fungerer og i det visuelle. Hvis du har brug for at fjerne de lyse toner fra et instrument kan hvilket som helst LP-filter som regel klare jobbet, men lyden kan variere f.eks. alt efter hvordan de enkelte filter-plugins behandler resonans (Q) funktionen.

Nok, om det - lad os tage et kig på programmerne.

Programmer








Ableton 1 -

Ableton Live

Udgaver: Lite - Intro - Standard - Suite

God til: beatmaking, komponere/arrangére, Live optrædener

Ableton Live har et godt ry hos elektroniske musikere og er samtidigt kendt for at være velegnet til live-optrædener. Det er måske ikke det nemmeste program at komme ind i, hvis du starter helt fra bunden, men med lidt øvelse kan du lynhurtigt få dine idéer ned - og pludselig kan det blive et alsidigt værksted, du ikke kan undvære, når du skal fange en idé.

Selvom mange hævder at programmet er intuitivt, skal man huske at alle arbejder forskelligt, så det er ikke sikkert du selv føler at det er så nemt at bruge. Når det er sagt, så har Ableton nogle funktioner der gør det nemmere f.eks. at arbejde med lydklip og MIDI i forhold til andre programmer.

Workflow
En ting der gør Live unik er at programmet har to hovedvinduer: “session view” og “arrangement view”. De to ‘views’ lægger op til to forskellige måder at arbejde på.

Session view er godt at arbejde i, hvis dit workflow involverer loops, takket være “clips”. Clips er måske også grunden til at elektroniske musikere kan lide workflowet. Når du har indspillet det første clip, kan du nemt indspille næste clip, mens det forrige afspilles i baggrunden. Det kan du blive ved med indtil du har opbygget et “groove” med alle de loops du har behov for. På den måde tilbyder Session view en nem måde at få idéer ned - du aktiverer bare et clip og indspiller din idé. Når du har lavet alle de clips/loops du skal bruge, kan du trække dem over i Arrangement view, hvis du får behov for at lægge en struktur på en tidslinje.
Clips i Ableton
Clips kan nemt blive ‘triggered’, altså udløst, i den rækkefølge du vil have dem til.

Clips i Ableton

Det er også én af tingene, der gør Ableton så velegnet til live-optrædener, da du til sidst er i stand til at styre alle clips med en MIDI-controller.
Ableton Arrangement view
Arrangement view er den mere traditionelle måde at arbejde på, som du måske kender hvis du har arbejdet med andre lydprogrammer. Arrangement-vinduet består af en tidslinje, hvor du kan indspille og arbejde med lydspor (tracks) i stedet for clips. Man kan sige at session view er et sted, hvor du kan samle de brikker du skal bruge, mens arrangement view er pladen, hvor du lægger alle brikkerne ud og samler puslespillet. 

En generel positiv ting ved Ableton Live's interface er at alle stock-plugins har et overskueligt layout over knapperne så du nemt kan redigere parametre. Oven i købet bliver de automatisk placeret i samme ramme, så de ikke svæver og fylder skærmen. Fordelen gælder dog kun stock plugins, da ekstra plugins du tilføjer, næsten altid ender med at blive vist i et nyt vindue.

Live har i mange år manglet en indbygget mulighed for ‘comping’. Normalt bliver ens gamle optagelser slettet, når man optager i samme spor, så man kun har det nyeste take. Comping, betyder at man kan indspille flere gange på samme spor, over et loopet område, så man til sidst kan udvælge det bedste fra hvert take. Det er en funktion som programmer som Pro Tools og Logic Pro længe har haft. Med den nyeste udgave af Live (version 11) er comping endelig tilføjet som en funktion i Arrangement view.
Ableton arrangement view 2
I øvrigt kan du nemt koble alle knapper inde i programmet til din MIDI-controller, ved hjælp af ‘key mapping’. Du kan altså styre stort set alle parametre såsom tempo, pitch eller et filter’s cutoff med din controller, hvis den har rotérbare knapper og ‘fadere’.

Pros & Cons
+
God til live optrædener, med Clips-triggering osv.
+ God til at arbejde med beats, loops og Midi
+ Nemt at arbejde med lydfiler og samples
+ Stort sample bibliotek følger med (Suite Edition)
+ Gode stock plugins

- Ingen autotune/melodyne lignende stockplugins
- Max 12 return tracks (hvilket gør den mindre egnet til store projekter)

Særlige features
+ Racks
+ Ændrer tids-signaturer med markers
+ Session View + Arrangement View
+ Lego-agtig workflow i tidslinjen 

Garageband

GB 1
God til: komposition/arrangére
Garageband er en gratis DAW, der følger med alle Macs og Macbooks. Programmet er henvendt til begyndere, men det er fuldt funktionsdygtigt. Hvis du vil ud i avancerede produktionsteknikker, møder du dog hurtigt nogle begrænsninger. Er du en sangskriver eller vokalist, der bare vil kunne indspille demoer, så er Garageband et godt bud på en nem og overskuelig DAW. Som en bonus, tilbyder Garageband gratis lektioner i guitar og klaver, som kan være nyttige, hvis du lige er begyndt at lære et af instrumenterne.

Workflow
Interfacet er ret overskueligt. Du har dit “bibliotek”-område med alle dine instrumenter, effekter og loops, en sektion med lydspor og en tidslinje som du kan indspille i. Garageband har ikke en mixer, så når du sætter effekter på dine spor, foregår det gennem simple presets (forudbestemte indstillinger). Det er dog muligt at få udvidede indstillinger frem, så du kan pille mere ved de enkelte effekter, eller sætte dine egne ind. De ligger bare lidt skjult, hvilket gør programmet upraktisk, hvis du arbejder på et stort projekt med mange spor og effekter.
Udvalget af instrumenter, effekter og loops er udmærket men begrænset, så der er flere ting, der lægger op til at man opgraderer til Logic Pro, så snart man får behov for mere funktionalitet. Heldigvis har Apple sørget for at Garageband’s interface minder meget om Logic Pro’s, for at gøre det nemmere at tage springet.

Pros & Cons
+
God for begyndere
+ Har alt du skal bruge for at lave sange/demoer
+ Nem overgang til Logic Pro, hvis du får behov for mere avanceret funktionalitet
+ Indbyggede Guitar og klaver lektioner.

- Ingen mixer
- Begrænsede muligheder for avanceret produktion
- Fås kun til Mac

Særlige features
  • Gratis for Mac brugere

Logic Pro

Logic Pro 1
(Tidligere kendt som Logic Pro 9, Logic Pro X)

Udgaver: Kun én udgave 

God til: Indspilning, beatmaking

Hvis du bruger Mac til at lave musik, er det nærmest umuligt at komme uden om Logic Pro som en mulig kandidat. Programmet var for nogle år siden kendt som go-to programmet hvis du brugte Mac til musikproduktion.

Før i tiden virkede det til at Logic Pro ikke var fokuseret på beatmaking (ikke mindst pga. layoutet i Ultrabeats trommemaskinen), og mere henvendt til indspilning og redigering. I dag har programmet solide stock plugins, med avancerede funktioner, og med den seneste udgave kan det for alvor konkurrere med de mere beatmaking-fokuserede DAW’er på listen.

Workflow
Logic Pro’s interface var i lang tid bygget op efter den traditionelle måde at arbejde med lyd på en tidslinje. Det virkede mest som et alternativ til Pro Tools, og workflowet mindede mest om det, da fokus var på indspilning af lyd og at arbejde med lydspor.
Logic Pro 2
En fordel Logic Pro har over beat-fokuserede programmer, er den indbyggede ‘comping’ funktion. Ligesom i Pro Tools, kan man loope en sektion og indspille flere takes i én køre. Til sidst kan man vælge de takes, eller den bedste del af hvert take, man vil bruge. En anden rar fordel er, at programmet kommer med Autotune/Melodyne lignende tone-rettelses plugins kaldet Flex-time / Flex-pitch plugins inkluderet.

Med den seneste udgave af Logic Pro er det som sagt blevet mere henvendt til loop-baseret beatmaking, efter at Apple har introduceret funktioner, der i højere grad gør programmet til et Ableton Live eller FL Studio alternativ. 
Logic Pro 3
Der er bl.a. kommet en step sequencer, kendt fra bl.a. FL Studio, der fungerer lidt som gamle trommemaskiner, hvor du trykker knapper ind i et mønster, som afspilles i et loop. Apple har også tilføjet Live Loops, hvor du kan arbejde med loop ‘celler’ i stil med Ableton Live’s clips.

Pros & Cons
+
Gode / avancerede stock plugins
+ Stort ‘Sound Library’ med loops og samples følger med
+ En af de billigste programmer (‘value for money’-wise).
+ Gratis opdateringer, når man først har købt

- Fås kun til Mac

Særlige features
  • Multi-effekter, Pitch corrector (Flex Time / Flex Pitch) og Drum synthen.

FL Studio

FL 1
Udgaver: Fruity - Producer - Signature - All Plugins

God til: Beatmaking

FL Studio er en populær DAW blandt ‘beatmakere’ og bliver især brugt meget i EDM og hiphop verdenen. Man kan bedst sammenligne det med Ableton Live, fordi programmet er henvendt til beatmaking og workflowet lægger op til at man arbejde med loops.  

Workflow
FL’s interface har et layout som er multi-window’ed. Alle dele af programmet er koblet til forskellige vinduer, der kan svæve ind over hinanden. Hvis du ikke er vant til at navigere på den måde, kan det godt blive uoverskueligt at holde styr på alle vinduerne - omvendt, hvis du er vant til den form for navigation, kan det være nemt at finde rundt.

FL’s stærke side er måden det understøtter beatmaking. Hvis du arbejder meget med at bygge loops op, er der mange ting i interfacet der kan støtte dit workflow.

Patterns
Måden man arbejder med loops, er via “patterns”, der svarer til Ableton Live’s clips. Man kan indspille MIDI melodier eller akkorder, eller du kan bruge step sequenceren til at “trykke” dine rytmer ind.
Step sequencer
Indtil for nylig var FL en af få programmer, hvor der fulgte en step-sequencer med.

Step sequencer

En step sequencer, er en måde du kan skabe rytmer, inspireret af klassiske trommemaskiner, hvor du trykker knapper ind i et mønster. Det fungerer som en trommemaskine, ved at du trykker de knapper ind, med de samples som skal afspilles, og derefter kan køre i et loop. 
Piano Roll
FL Studio’s Piano Roll bliver tit fremhævet som en af de bedste piano rolls i en DAW.
FL Piano Roll
En af grundene til at FL’s piano roll er så populær, er at den er nem at bruge - du vil nærmest uden at have brugt en DAW før, kunne regne ud hvordan du tegner og justere midi-‘notes’.

En nyttig funktion i piano roll er at du kan se såkaldte ‘ghost notes’. Det vil sige, hvis du laver en melodi i én kanal, kommer navnene på tonerne frem i baggrunden når du åbner en anden kanal. Det gør det super nemt, hvis du skal lave melodier eller riffs med nogle af de samme toner, som der er i akkorderne du bruger. Udover det, er der mange funktioner, til at choppe, arpeggiate og flippe hele rækkefølgen af midi-notes’ne, som er nemt tilgængelige via keyboard-shortcuts.

Gross Beat
Når man snakker FL, er Grossbeat et plugin, der tit bliver nævnt. Det er meget populært især blandt trap-producere og bliver tit brugt til at spice samples op. Det fungerer ved at påvirke tid og pitch af en pattern på en rytmisk måde, for f.eks. at få din sample til at “hakke” i en rytme. Du kan tegne mønstre, som bestemmer hvordan lyden bliver påvirket f.eks. så lyden bliver pitchet lavere i først halvdel af dit pattern og afspillet dobbelt så hurtigt i anden halvdel. 

En lille ulempe i forhold til Ableton Live og Logic Pro, er at FL kun kommer med et begrænset antal samples, så du skal ud og bygge et sample bibliotek op fra bunden før du kan gå ordentligt i gang. En oplagt løsning er at bruge Splice, som er et populært plugin blandt producere, hvor du har adgang til millioner af forskellige samples.

Pros & Cons
+
Lifetime free updates
+ God at arbejde med midi i, super intuitiv piano roll
+ God til beats/loops baseret workflow

- Ikke det bedste flow til indspilning
- Lidt klodset at arbejde med lydfiler i
- Ingen quantize audio
- Begrænset mængde samples

Særlige features
  • Gross Beat

Pro Tools

Pro Tools 1
Udgaver: Pro Tools First - Pro Tools - Pro Tools Ultimate

God til: indspilning (især indspilning af bands), mixing

Pro Tools har længe været en industri-standard, og mange professionelle holder sig stadig til programmet. Det er kendt for at være en af de mest anbefalede DAW’er, hvis du primært arbejder med indspilning og dit workflow involverer mange lydfiler. Derfor findes programmet som en fast del af de fleste studier rundt omkring i verden.

Hvis du primært arbejder med at indspille og hvis du har brug for at mixe lidt løbende mens du indspiller, så er Pro Tools måske et bedre bud end nogle af de andre DAW’er på listen.

Workflow

Pro Tools største styrke er indspilning - især hvis man vil optage flere spor på én gang, f.eks. et band. Derfor giver det mest mening at sammenligne med programmer som REAPER og Logic Pro, som før i tiden var mest henvendt til indspilning og lydredigering.

Interfacet har to hoved sektioner - et mixer-overblik i siden + tidslinjen som du kender det fra andre DAW’er. Den udvidede mixer får du frem som et seperat vindue.
Pro Tools mixer window
I forhold til de andre DAW’er på listen, er måden man kan optage og arbejde med flere takes i et spor (også kendt som ‘comping’) ret nyttig, - det giver mulighed for at man bare kan indspille en masse takes i én køre, og så vælge det man bedst kan lide.

Pro Tools er primært designet til indspilning af live instrumenter, og det mærker man med de funktioner, der er tilgængelige, og den måde interfacet er sat sammen på. DAW’en er derfor ikke den bedste på listen, hvis du arbejder med loops og samples. Du kan sagtens loope f.eks. samples, men workflowet lægger ikke op til at du selv laver mange loops i det.

Med det in mente, kan det være at nogle af de andre programmer måske er mere egnede hvis du laver elektronisk, hiphop, trap eller lignende, da folk tit arbejder med loops i de her genrer.

Pros & Cons
+
Industri standard for indspilning
+ Måske det bedste program at indspille og redigere lydfiler i
+ Melodyne gratis med abonnementet

- Klodset MIDI workflow
- Dyrere end de andre på lang sigt (abonnement baseret)
- Interfacet mere egnet til indspilning end beatmaking

REAPER

REAPER 1
REAPER er en lidt nyere DAW, der hurtigt er blevet populær. Det er ikke et gratis program, men du kan prøve det så længe du vil, uden nogen begrænsninger. Som privatperson kan du få en licens billigt, som er gyldigt flere versioner frem. Man hører mange anbefale det til nye såvel som erfarne brugere, der har brug for et billigt program.

Workflow
Hvis du har prøvet Audacity før, vil du hurtigt føle dig hjemme i REAPER. Det er sat op på en meget klassisk måde, med lydspor, en mixer og en tidslinje. Forskellen fra mange af de andre programmer, er at du her udelukkende arbejder med lydspor. Hvis du vil arbejde med et loop, er det på selve på tidslinjen du markerer et loop område. Du kan du simulere workflowet fra FL og Ableton ved at indspille i et spor under, og lægge flere under efter behov. 

På samme måde som Pro Tools, mangler Reaper lidt understøttelse på beatmaking området, før man kan stille det op overfor FL og Ableton. Det betyder også, at det ikke er lige så smooth at arbejde med MIDI. Alt med MIDI foregår over spor - så du indspiller MIDI-noder direkte i et spor, på lige fod med lydspor. Heldigvis gør REAPER op for det, med en ret fin Piano Roll, som minder om FL’s. Den er nem at bruge (når man har lært at navigere i den) 
REAPER Piano Roll
Hvis du har behov for en mere overskuelig DAW end Pro Tools, men stadig vil have muligheden for at gå videre med avanceret produktion, er REAPER et godt bud.

Pros & Cons
+
God for begyndere
+ Godt alternativ til Pro Tools, hvis du kun vil indspille vokal
+ Uendelig prøveperiode (og super billig licens) 

- Uoplagt workflow til beatmaking
- Ingen instrument-plugins følger med

Særlige features
  • Fås til både Mac, Windows og Linux
  • Uendelig prøveperiode

Honorable Mentions

Der findes mange flere DAW’er derude end hvad der er her på listen, som alle har forskellige styrker og svagheder. For god ordens skyld er her en ikke-udtømmende liste - skriv endelig til os hvis hvis der er en specifik DAW du ønsker at vi dækker.

Cubase, Reason (tidligere Propellorhead), Presonus Studio One, Audacity, BandLab, Cubase (Steinberg), Waveform Free, Bitwig, Cakewalk Sonar, (Bandlab), LMMS, Ardour,
Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig