Hvad er forskellen på Koda og Gramex?

Generelt set er Koda og Gramex to forskellige non-profit organisationer, som bistår musikskabere. En musikskaber defineres som en person, der skriver sangtekster og/eller komponerer musik, samt musikforlag (som distribuerer musikskabernes musik).
Koda/gramex logo

Hvad er Koda?

Koda er en forkortelse for "Komponistrettigheder i Danmark". Det er en organisation, der arbejder for at beskytte musikskabernes rettigheder og sikre, at de modtager betaling, når deres musik spilles offentligt. Dette gælder også for digital offentliggørelse, såsom hvis man vil lægge en video op på sin hjemmeside eller sociale medier.

Ved at have en musiklicens, kan man få adgang til mere end 22 millioner musikalske værker, og Koda har indgået aftaler med over 40.000 danske virksomheder, der har disse licenser. Det er også ulovligt at bruge musik på offentlige steder, hvis man ikke har en licens, da musikskaberne ikke modtager anerkendelse eller betaling. Derfor er det en god idé for musikskabere at blive medlem af Koda og registrere deres musik.

Som musikskaber modtager man også betaling fra Koda, når man spiller koncerter eller ejer en procentdel af musikken, fordi det betragtes som et offentligt sted.

Koda opkræver et engangsbeløb på 650 kr. for komponister og tekstforfattere for at blive medlem, mens musikforlag skal betale 3.500 kr.

Hvad er Gramex?

Gramex er en organisation, der sikrer, at musikere, kunstnere, pladeselskaber og producenter modtager betaling, når deres musik bliver spillet i TV eller radio. I stedet for, at hver virksomhed skal kontakte den enkelte musiker for at få tilladelse til at bruge musikken, sørger Gramex for denne tilladelse og betaling.

Hvis du er spillet i radio eller TV i udlandet, som Gramex har en aftale med, vil du også modtage betaling. Gramex er gratis at blive medlem af, både som musiker og producent. Tilmeld dig hos Gramex og få betaling for dine værker: https://gramex.dk/bruger-login/

Men hvad er så forskellen på Koda og Gramex?

Begge organisationer sikrer betaling til musikverdenen, men de varetager forskellige rettigheder. Koda tager sig af skabende kunstneres rettigheder - dem, der skriver sangtekster og musik. Gramex tager sig derimod af de udøvende kunstneres rettigheder - pladeselskaber, selvudgivere, musikere og kunstnere. Hvis vi tager et eksempel med Mads Langer, skal han være medlem af Koda for at få betaling, hvis han har skrevet en sangtekst, men ikke selv synger den. Men hvis han har spillet guitar eller sunget på en sang, skal han være medlem af Gramex for at få betaling. Hvis Mads Langer både har skrevet sangen og medvirket i den med sin stemme eller et instrument, har han ret til betaling fra både Gramex og Koda.

 Separate organisationer
Man er ikke automatiske medlem af Koda, fordi man er medlem af Gramex!

Separate organisationer

Hvis man har både skrevet sangteksten og musikken, og samtidig medvirket i indspilningen, er man berettiget til at modtage betaling fra både Koda og Gramex, når musikken bliver afspillet offentligt. Det er dog vigtigt at bemærke, at selvom disse to organisationer arbejder sammen, skal man stadig manuelt tilmelde sig begge organisationer. Man er derfor ikke automatisk medlem af Koda, blot fordi man er medlem af Gramex.

Hvorfor er de to organisationer så vigtige?

Christian Wiediger

Kan du huske dengang, hvor det ikke var muligt at lytte til dansk musik eller danske musikere på YouTube i 2020? Det var en periode, hvor Koda brugte to måneder på at kæmpe mod tech-giganten Google, for at sikre at danske komponister og sangskrivere ikke skulle få 70% mindre af de penge, de normalt får fra afspilninger på YouTube. Det hele startede, da Kodas nationale aftale med Google udløb, og en ny nordisk aftale med Norge og Finland skulle på plads via det nordiske selskab Polaris HUB. Dette selskab er et joint venture, der inkluderer rettighedsorganisationerne fra Norge (Tono), Finland (Teosto) og Danmark (Koda), og de indgår licensaftaler med online platforme, så musikskabere kan få betaling i hele Europa.

Under forhandlingerne om den nye aftale, måtte Koda indgå en midlertidig aftale med Google, indtil den nye aftale trådte i kraft. Google krævede dog, på trods af en stigning i brugen af musik på YouTube, at komponister og sangskrivere skulle få næsten 70% mindre i betaling. Koda ville naturligvis ikke acceptere dette, og Google besluttede derfor, at Kodas medlemmer ikke kunne få vist deres indhold på YouTube, indtil en ny aftale var på plads. Efter to måneders kamp lykkedes det endelig for Koda at få bedre vilkår for de danske musikskabere, og musikken blev igen tilgængelig på YouTube. Denne oplevelse viser, hvor meget Koda gør for sine medlemmer, og hvor meget organisationen kæmper for at opnå de bedste vilkår for de danske musikskabere.

Ligesom Koda, arbejder Gramex også på at sikre, at ophavsretsloven overholdes, og organisationen samarbejder med andre "collecting societies" (organisationer, der inddriver penge for artister) over hele verdenen. Så hvis noget lignende skulle ske for Gramex, vil organisationen have støtte fra mange andre organisationer til at kæmpe for de danske musikere og producere på internationalt plan.

Koda og Gramex er derfor nogle af de vigtigste aktører, når det kommer til at sikre danske musikeres ophavsrettigheder, både i Danmark og resten af verden. Så det er en god idé at benytte sig af dem!

Vil du også vide mere om fordelingen af Koda procenter?

Når du skal modtage din betaling, og der er musikskabere involveret i processen med at skabe din sang, vil Koda fordele procenterne efter kategorier, enten tekstforfatter eller komponist. I princippet har alle ret til en lige stor andel, men procentfordelingen afhænger af, hvad der er aftalt individuelt mellem musikskaberne.

Derfor er det vigtigt at følge Kodas retningslinjer for procentfordeling, og du har mulighed for at vælge mellem deres standardfordeling eller en aftalt fordeling:

  1. Standardfordeling foregår således, at komponisterne fordeler 50 procent ligeligt, og tekstforfatterne deler ligeligt de resterende 50 procent. Hvis musiknummeret ikke indeholder tekst, skal komponisterne ligeligt dele 100 procent.

  2. Aftalt fordeling er den anden mulighed, du har. Her skal alle komponister og tekstforfattere være enige om, at rettighederne ikke skal fordeles ligeligt. Der skal dog stadig overholdes en minimum- og maksimumgrænse som du kan se på billedet nedenfor.

Husk på, at det er vigtigt at være opmærksom på procentfordelingen, når du samarbejder med andre musikskabere, for at sikre, at alle får den rette andel af betalingen. Kodas retningslinjer er med til at sikre en fair fordeling af rettighederne og betalingen til alle involverede i musikskabelsen.

Fordeling

Inden for disse grænser er det muligt at fordele procenterne ulige mellem komponisterne og forfatterne. Det er dog vigtigt at bemærke, at når det kommer til fordeling af NCB (retten til at spille indspilninger af din musik på en plade, CD, DVD osv. og musik i film og TV-produktioner), er der hverken en øvre eller nedre grænse for fordelingen mellem musik og tekst.

NCB står for Nordic Copyright Bureau og er også en organisation, der består af et joint venture mellem flere organisationer.

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig

Få overblikket lige her


Kilder
  1. https://gramex.dk/om-gramex/faq/
  2. https://gramex.dk/om-gramex/
  3. https://www.koda.dk/medlem/registrering-af-din-musik/fordeling-af-andele/fordeling-af-andele-mellem-ophavsmaend
  4. https://www.koda.dk/medlem/faq/medlemskab#hvad-koster-det-at-blive-medlem
  5. https://kunde.koda.dk/spoergsmaal-og-svar
  6. https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-musik-tilbage-pa-youtube?publisherId=13559732&releaseId=13601062
  7. https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/google-fjerner-al-dansk-musik-fra-youtube?publisherId=13559732&releaseId=13597379
  8. https://gramex.dk/om-gramex/
  9. https://www.koda.dk/medlem/faq/aftaler-med-musikforlag#hvad-er-et-musikforlag
  10. https://polarismusichub.com/about-polaris-hub/
  11. https://www.ncb.dk/index.php/recording-music/
  12. https://www.ncb.dk/index.php/about-ncb/