Hvordan bliver man en bedre musiker?

Musikindustrien har altid været konkurrencedrevet, og mange som skal til at springe ud som musiker har måske stillet sig selv spørgsmålet - hvad kræver det egentlig at “klare den”? 

For der er altså forskel på at lave musik for sjov, og så at gøre det til en profession. Det er to meget forskellige tilgange til musikken. Selvfølgelig er der held involveret, hvis man gerne vil være professionel musiker, men det kræver en lige så stor mængde dedikation, tålmodighed, og ikke mindst øvelse! Hvis du gerne vil være professionel musiker, så er der her nogle råd til hvordan du skal bære dig ad. 

Hav tålmodighed og vær vedholdende

Det allervigtigste er nok at have tålmodighed og at være vedholdende. Det er ikke nødvendigvis den dygtigste musiker, som bliver den mest lyttede til. En karriere tager lang tid at bygge op, og det  kommer ikke af sig selv. Hvis du ikke har tålmodigheden og ikke er vedholdende nok, så kommer du ikke til at blive professionel musiker.

Du skal huske på, at mange af dem som dukker op “over-night”, har brugt store dele af deres liv på at øve sig og forbedre sig. Vi snakker flere år, og for nogle måske årtier. Et glimrende eksempel er vores alle sammens Andreas Odbjerg, som i den grad har fået medvind de sidste par år. Han har i de sidste 13 år både deltaget i sangprogrammerne “X Factor” og “Voice” og har ud over det, som sangskriver, skrevet mange store hits som f.eks. Lord Sivas’ “Paris” og Drew Sycamores “45 Farhenheit Girl”. Det var først, efter sangen “Føler mig selv 100” at han fik sit endelig gennembrud. 

Uanset hvad du spiller på, om det er harpe eller klaver, så er det vigtigste at du forbedrer dig lidt hver dag. Det siges at man har en tendens til at overvurdere hvad man kan nå på kort sigt, men undervurdere hvad man kan opnå på lang sigt. I stedet for at gå efter at blow op i de kommende måneder, så tænk på hvordan du kan forbedre dine chancer for at blow up i de kommende år. Lang historie kort - tænk mindre på “det store gennembrud” og fokuser mere på at forbedre dit talent og din karriere gradvist. 


Evaluer dig selv og vær ærlig - for du er ikke dine fejl

Hvordan bliver man en bedre musiker af at evaluere sig selv? Og samtidig være helt ærlig omkring det? Uden at pege fingre eller at antage at alle musikere har det sådan, så er det måske ikke for meget sagt, at vi som mennesker har en tendens til at fokusere på vores fejl frem for vores styrker. Det kan være en god ting, for det lyser vejen for fremtidig forbedring og udvikling. Men hvis vi KUN ser vores fejl, i en sådan grad at vi næsten identificerer os med dem, så kan vi miste selvværdet og i sidste ende lysten til at lave musik! 

Du er ikke en dårlig musiker, bare fordi du laver fejl - alle laver fejl! Det kommer an på hvordan du ser dine fejl, og hvad du tager med fra dem. Hvis du fokuserer på det positive i din musik, så er chancen, at du finder noget utrolig smukt! 

Ikke nok med at du bliver en bedre musiker af at se på det positive, og samtidig anerkende hvad du kan gøre bedre og så implementere disse anerkendelser i din musik, du bliver meget mere resistent over for din egen indre pisk og samtidig andres holdninger - for nu identificerer du dig ikke med dine fejl, de er et værktøj til at blive bedre. 

Microphone in nice lighting

Kom ud og optræd!

Der er intet der slår “real life experience”! Find en lokal open mic og prøv at kom ud og optræde, bare en gang om ugen. Der er en del open mics derude, som promoverer upcoming musikere, hvor du ikke behøver at bekymre dig om hvorvidt du er “god nok”, og hvor der er fri mulighed for at prøve ting af. 

Det kan være grænseoverskridende at komme ud og spille foran et publikum, men det er jo, om man vil det eller ej, en ret central del af det at være musiker - at spille foran andre. Og jo mere du kommer ud og stå foran et publikum, jo mere naturligt og behageligt bliver det. På den måde lærer du at kommunikere med dit publikum, du kan arbejde på din timing, og vigtigt af alt - slappe af og have det sjovt mens du står deroppe! Alle elsker at se på en artist som ELSKER at være der! 

Men det er også sådan du finder ud af hvad der fungerer for dig! Som artist, handler det i høj grad om at skille sig ud, for hvorfor skulle publikum ellers tage ind for at se dig, i stedet for en hvilken som helst anden artist? Hvis man skal skære det helt ind til benet, så sælger du underholdning og det er svært at sælge et produkt, hvis man ikke tester det af. Så kom ud og spil foran et publikum. 

Ready, set, go!


Du må aldrig stoppe med at lære!

Hvis du har succes i musibranchen, så er anerkendelse både for- og bagsiden af medaljen. Det er jo nok det de fleste musikere stræber efter. Anerkendelse. Men med anerkendelse kan der for nogle være risiko for at det stiger én til hovedet. Stjernenykker kan plante ideen, at man har lært det der skal læres og derfor ikke er åben for ny læring. Men selv de dygtigste og mest succesfulde kan blive bedre. Sande kunstnere stopper aldrig med at suge til sig af ny viden. Så læs, lyt, se, spørg og overgiv dig selv til musikken hver gang det kan lade sig gøre. 

Og pas på med at afvise utraditionelle eller “kiksede” kilder af visdom, for inspirationen og brugbar læring kan findes de mærkeligste steder. Den kan findes i alt fra drankerens rodløshed til din nabos faste rutiner. Den gode musik, ligesom alt andet kreativt, udspringer fra det du oplever og føler. Så lad dig inspirerer og lær af dine omgivelser!  


Få en underviser!

Det kan være svært at finde ud af hvor man skal starte, når man ikke har nogen til at guide sig. Man kan spilde utrolig meget tid på YouTube, hvor gode råd kommer i massevis! Og det er slet ikke for at sige at man ikke kan lære helt utrolig meget gennem YouTube, men hvis man ikke ved hvad man skal lede efter, så kan spildtiden være enorm. 

Det kan også kan være svært at få øje på sin egen fremgang, hvis man ikke har nogen der giver feedback løbende. 

En anden vigtigt ting hvis man gerne vil blive bedre til noget som helst, er deadlines, da de holder én til ilden og hjælper én med at nå de ting man gerne vil nå. 

Musikundervisning logo
En underviser kan hjælpe med alle disse ting, og vi har faktisk lavet et samarbejde med musikundervisning.dk, hvor du nemt kan finde den underviser du leder efter. Og hvis du får undervisning hos musikundervisning.dk så kan du få helt op til 10% rabat på dine handler hos Juicebox. 

Og en lille afsluttende kommentar, sidder du med en lille musiker i maven, men er bange for at springe ud i det? Go for it! Ræk ud og spørg. Folk vil gerne hjælpe. 
Kilder
  1. dittomusic.comhttps://dittomusic.com/en/blog/want-to-be-a-better-musician-10-tips-for-playing-like-a-pro/
  2. pianistmusings.comhttps://pianistmusings.com/2018/04/03/10-ways-to-become-a-better-musician/
  3. thevault.musicarts.comhttps://thevault.musicarts.com/five-things-you-must-do-to-become-a-better-musician/
  4. mixdownmag.com.auhttps://mixdownmag.com.au/features/columns/musicology-becoming-a-better-musician/
  5. inacoustic.comhttps://inacoustic.com/9-key-tips-on-how-to-become-a-better-musician/
  6. lifein12keys.comhttps://lifein12keys.com/5-tips-on-how-to-become-a-better-musician/
  7. musikundervisning.dkhttps://musikundervisning.dk/