Hvad er mix og hvad er master?

For enhver musiker, uanset om man er sangskriver og sanger eller en selvstændig musiker der skaber musik fra bunden, er det vigtigt at forstå begreberne mix og master, da de udgør en essentiel del af processen med at færdiggøre et musiknummer. Mix og master er tekniske processer, som hjælper med at finjustere lyden og kvaliteten af det endelige resultat.

Mixing er den proces, hvor man tager alle de separate optagelser af instrumenter og vokaler, og kombinerer dem til en samlet lydfil. Dette kan være en kompleks proces, der kræver en professionel lydtekniker med teknisk ekspertise, da der skal tages hensyn til forskellige aspekter af lyden, såsom balance, niveau, tone, stereobillede og effekter. Det endelige mix skal være afbalanceret, så alle dele af nummeret høres tydeligt, og der skal være en sammenhængende lydoplevelse.

Mastering er den afsluttende proces, hvor det færdige mix gøres klar til udgivelse. Det indebærer finjustering af lydniveauet og dynamikken, så det passer til standarden for den type musik, man laver. Der kan også tilføjes yderligere effekter for at give det endelige produkt en mere sammenhængende lydoplevelse på tværs af forskellige afspilningsenheder.

Vi går i dybden med begge begreber lidt længere nede. 

Hos Juicebox tilbyder vi et udvalg af lydteknikere, som kan hjælpe med mix mastering af din musik. Klik her for at se vores liste over mix mastering og hvad vores lydteknikere kan tilbyde. Her kan du finde information om alt fra mix mastering pris, analog mix mastering, stem mastering, lokation hvis du f.eks. gerne vil finde mix mastering i København, og meget meget mere. 
Mixing

Mix

At mixe handler om at arbejde med alle de individuelle spor i et musikarrangement. Det indebærer typisk at eksportere vokal- og instrumentalspor fra et track og sende dem til en lydtekniker, som importerer dem direkte i sin DAW (Digital Audio Workstation), f.eks. Logic eller Ableton (læs vores blog om Hvad Er En DAW her). Derefter begynder lydteknikeren at arbejde med hvert enkelt spor for at sikre, at det hele lyder godt som et samlet track.

Dette inkluderer redigering af lydniveauer, frekvenser, dynamik, kompression, rumklang, autotune og meget mere. En dygtig lydtekniker vil skabe den rette balance mellem alle sporene i arrangementet for at opnå en optimal lydoplevelse. Når alt er justeret, bliver alle sporene samlet til et enkelt spor, kaldet en master.

For at gøre tracket helt klar til distribution på streamingtjenester og radio skal dette master-spor også igennem en redigeringsmaskine, hvilket er hvad man kalder mastering af et track. Det endelige mål er at skabe en sammenhængende og professionel lydoplevelse for lytteren.

Limiter

Master

Når en lydtekniker skal lave mastering på et track, arbejder han/hun kun med det færdige mix, da det er det eneste spor, han har til rådighed. Mastering er derfor den sidste proces i at gøre et track færdigt. Nogle kunstnere foretrækker at mixe deres egen musik og sender derfor blot det færdige mix til lydteknikeren, som herefter kan lave mastering på det. Der findes dog også det man kalder en stem master, hvilket vi forklarer lidt længere nede.

Arbejdet med mastering består primært i at sikre, at lydniveauet på tracket er passende i forhold til andre sange på markedet, så det ikke er for højt eller for lavt. Derudover er det vigtigt at sikre, at tracket lyder godt på alle typer højttalere og enheder, såsom hovedtelefoner, bilstereoanlæg og små højttalere. Mastering-processen skal ses som en finpudsning af det redigeringsarbejde, der er udført i mixet.

Det er vigtigt at påpege, at en mastering ikke kan redde et dårligt mix. Derfor er det vigtigt at sørge for, at mixet er så optimalt som muligt, før man sender det til mastering. Formålet med mastering er derimod at gøre et godt mix endnu bedre og give det en god balance og en professionel lyd.

Stem Master

En stem master er en type mastering, hvor hvert enkelt spor i et mix, også kendt som stems, bliver behandlet og masteret individuelt, eller i grupper, hvor man f.eks. samler alt vokal i et spor, melodi i en andet spor og trommer i et tredje spor, som så bliver masteret hver for sig. Dette er modsat en almindelig master, hvor hele mixet bliver masteret som én samlet enhed.


Ved en stem master vil lydteknikeren importere hvert enkelt spor, eller grupper af spor, fra mixet og arbejde på dem separat for at sikre, at hver enkelt stem har den rette balance, klarhed og volumen. Dette kan omfatte justeringer af equalizer, kompressor, rumklang og andre effekter for at fremhæve eller fjerne visse elementer i sporet.

Når hvert enkelt spor er blevet behandlet og masteret, vil de blive samlet igen til et nyt mix, som vil have en mere præcis og detaljeret lyd end en almindelig master.


En stem master kan give mere kontrol over lyden i hvert enkelt spor og kan være nyttigt i genrer med komplekse arrangementer, hvor det er vigtigt, at hver enkelt stem står tydeligt frem. Det er dog også en mere tidskrævende og omkostningsfuld proces end en almindelig master, da der er mere arbejde involveret i at behandle og justere hvert enkelt spor.

Hvis du leder efter en lydtekniker til at hjælpe med mix og mastering på dit track, både almindelig master og stem master, kan du finde vores liste over mix og master folk her og booke den rette for dig allerede i dag. 

Book det studie der passer dig. Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet.
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Book det studie der passer dig. Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet.

Find alle vores studier lige her!