Hvad er mix og hvad er master?

Som musiker kan man ikke komme uden om de to termer mix og master, da de er en helt central del i tilblivelsen af et track. Om du blot er sangskriver og sanger, eller om du føler dig som en relativt selvstændig musiker som både laver beats, skriver, synger, rapper og indspiller, så er mix og master stadig en nødvendig afsluttende og mere teknisk del i at færdiggøre et track. Hos Juicebox kan du finde et udvalg af forskellige lydteknikere som kan hjælpe dig med lige netop dette, men for at forstå hvad det præcist er du søger hjælp til, så vil vi kort gennemgå de to koncepter herunder. Og følger du linksne til vores lydteknikere, vil du kunne få svar på hvad mix og mastering koster.
Mixing

Mix

At Mixe handler om arbejdet med alle de individuelle spor i et musikarrangement. Artisten og produceren vil typisk eksporterer alle de individuelle spor fra et track, både vokal og instrumental spor, og sende dem til en lydtekniker som vil importerer disse spor direkte i sin DAW (Digital audio workstation, f.eks. Logic eller Ableton). Lydteknikeren begynder så at arbejde med alle sporene individuelt for at sørge for at det hele lyder godt som et samlet track. Det kan være redigering af lydniveauer, frekvenser, dynamikker, kompressor, rumklang, autotune og meget mere. Et godt mix handler kort og godt om at skabe den rigtige balance mellem alle sporene i et arrangement. Når det hele lyder som det skal, så kan arbejdet begynde med det samlede track, og alle sporene bliver nu samlet til et enkelt spor, hvilket kaldes en Master. For at gøre tracket helt klart til at blive distribueret til streamingtjenesterne og radioen, så skal dette Master spor også igennem redigeringsmaskinen, og dette er hvad man kalder at lave Master på et track. 


Limiter

Master

Når en lydtekniker skal Masterere et track, så arbejder han kun med 1 spor da det er det færdige mix han arbejder med. En Master er derfor det sidste led i at gøre et track færdigt. Nogen artister foretrækker selv at mixe deres musik, og sender derfor blot et samlet track/spor som lydteknikeren så kan lave Master på. Arbejdet her består primært i at sørge for at lydniveauet på tracket matcher andre sange på markedet så det ikke er hverken for højt eller for lavt, samt at sørge for at tracket lyder godt på alle typer højtalere. En Master skal derfor ses som en finpudsning af det redigeringsarbejde som er udført i Mixet. En Master skal ikke redde et dårligt mix, men skal derimod gøre et godt mix endnu bedre og give det en god balance og en professionel lyd. 

Find vores udvalg af lydteknikere her for at finde den rigtige samarbejdspartner til at lave Mix og Master på dit track.Book det studie der passer dig. Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet.
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Book det studie der passer dig. Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet.

Find alle vores studier lige her!