Hvordan bliver man spillet i radioen?

Har du også undret dig over, hvordan du får din musik spillet på radiokanaler i Danmark? Så læs med her:

De fleste radiokanaler har forskellige profiler, hvilket også afspejler sig i hvilke genrer de spiller. Musikken bliver derfor nøje udvalgt efter helt forskellige procedurer. Nogle kan man skrive til og andre kan man ikke. Vi vil gennemgå nogle af disse i dette blogindlæg. 

En anden ting, som også variere fra kanal til kanal er, at de hver især betaler forskellige beløber til musikere, alt efter om man bliver spillet i dagtimerne, aftentimerne eller om natten. Vi har opstillet et skema, hvor du kan se, hvilken betaling Danmarks Radio's forskellige kanaler giver kunstnere pr. minut.
Kodas udbetalinger fra DR's radiokanaler
Gramex har ligeledes opstillet en tabel, hvor du kan se udbetaling som pladeselskab: https://gramex.dk/jeg-udgiver-musik/udbetaling/hvor-meget-udbetaler-vi/

Er du i tvivl om hvad forskellen på henholdsvis KODA og Gramex er, så læs vores blog hvad er forskellen på Koda og Gramex.

Skabelon til et Radio Infosheet

Få en skabelon tilsendt til din email ved at signe op herunder
Mikrofon
Udvælgelsesprocessen

P1
P1 er en af de kanaler, hvor der ikke er et musikudvalg, da det er en taleradio, og du kan derfor ikke indsende din musik til denne kanal, men til gengæld kan du indsende din musik til alle andre af DR's radiokanaler. Du finder et link til indsendelsen til de forskellige radiokanaler længere nede i blogindlægget.

P3
P3 er en af de radiokanaler der udvælger bands og kunstnere ved, at sangene bliver valgt af et musikudvalg, som lægger sangene ind på kanalens playlister ugentligt. Playlisterne bliver revideret hele tiden, og ellers udvælger værterne specifikke sange til de programmer, de medvirker på. Hvert program har 3-4 værter, som bliver udskiftet hver 12. uge, så der kan være ret stor sandsynlighed for, at en af værterne har hørt dit nummer før, og kan tage det op til diskussion på kanalen. Desuden afspiller P3 nye kunstnere oftere end andre kunstnere som hovedregel, så lytterne kan få et kendskab til de nye musikere. P3 har også en prisuddeling ved navn P3 Guld, hvor de holder øje med bands og sangere fra festivaler og andre musikalske områder for at udnævne dem til, hvem P3 tror bliver store i de kommende år, hvor der ligeledes er en chance for at blive opdaget og dermed blive spillet i radioen. KarriereKanonen er også et koncept, radiokanalen er medvirkende til, hvor de ligeledes prøver at støtte den danske musikkultur, og udnævner aktører i musikmiljøet. Her har sangerinden WIDE, som spillede til Juicebox Festival i 2021, bl.a. været udnævnt til Månedens Kanon. 

P4
På P4 er der også et musikudvalg på de forskellige programmer, der bliver afspillet på kanalen. Udvalget mødes ugentligt, hvor der bliver lyttet til ny musik, som kan have en chance for at blive afspillet på playlisterne. Musikudvalget på P4 består af programmernes værter og kanalens musikredaktør. Lige nu består udvalget af redaktøren Lars Trillingsgaard, og værterne består af Andrew Jensen, Ivan Gregersen, Lotte Friis, Sophie Borbiconi og Jesper Lind, men to gange om året bliver der skiftet ud i udvalget. På P4 har playlisternes kategorier ændret sig igennem tiderne, da der har været tvivl om, hvad der skulle afspilles på radiokanalen, men i 2020 kom der styr på playlisterne, og programmet Toner opstod. Her bliver både gamle kendinge og nyudgivne sange afspillet. Toner bliver afspillet hver søndag kl. 16-18, hvor radiovært Carsten Holm står for udvælgelsen, og han kigger ikke så meget på genren, men mere på betydningen af sangen. Hvis han kan mærke kunstneren, og får en vis følelse af at lytte til musikken, giver han det en chance for at blive afspillet i programmet. 
Du kan indsende din sang til mailen: toner@dr.dk

P6
På P6 hvor der spilles en blanding af genrerne indie-rock, alternativ rock, elektronisk og alternativ popmusik, er det bl.a. musikredaktør Casper Bach Hegstrup der afgør, hvilke sange der skal spilles. Han er selv musiker, og har spillet med i indierock- og folkegruppen Cody, så han ved godt, hvad der skal til for at blive afspillet i radioen. 

Den måde Casper Bach Hegstrup udvælger musikken til P6, sker i 3 kategorier:
  1. Timing: Musikken bliver ikke spillet i en speciel rækkefølge på P6, fordi han gerne vil have variation i genrerne. Derfor bliver der spillet forskellige genrer efter hinanden, og hvis din sangs genre passer ind, vil den blive spillet.
  2. Relevans: Hegstrup går også meget op i, at sangene får sig et godt og langt liv. Det vil sige, at han gerne vil have, at de bliver taget godt imod, og kan blive spillet flere gange på kanalen, men det betyder også, at han gerne vil spille flere sange fra bandet eller sangeren, så det ikke bare er en one-hit wonder sang, hvor man aldrig hører fra artisten igen.
  3. Øret eller hjertet: Han afspiller som regel musik efter, hvordan lyden ville passe ind hos P6, og bruger derfor mest sine ører, når han udvælger musikken, men nogle gange tager han også chancer med hjertet, fordi han påskønner kunstneren(e) og musikken. Så det er bare med at prøve at indsende en sang som giver mening til tiden vi er i nu, og som har dit hjerte med.

Skabelon til et Radio Infosheet

Få en skabelon tilsendt til din email ved at signe op herunder
Hvor kan man henvende sig?
De får mange henvendelser og det er ikke sikkert at de svarer, men en måde du kan komme i kontakt med de forskellige kanaler på, er ved at skrive til disse mails:

p3musik@dr.dk,  p4musik@dr.dk,  p5musik@dr.dk,  p6musik@dr.dk,  p7musik@dr.dk, og p8musik@dr.dk.

Og husk, du kan også ansøge til KarriereKanonen!

Hvilken info skal man sende til en radio?

Det er vigtigt at radioen har al den info de skal bruge for at spille din musik, for ellers bliver den ikke taget i betragtning. Sign op herunder for at få tilsendt en skabelon du kan bruge når du skal sende din musik ind til radioen.
DR er ikke de eneste der laver radio.
Der er også mulighed for at indsende din musik til den nordjyske radiokanal ANR. De afspiller den mest populære musik og henvender sig til unge og unge voksne, men de har et radioprogram der hedder Demo, som sigter efter at give nordjyske undergrundsmusiker en chance for at få deres musik ud til et større publikum: demo@anr.dk

Bauer Media
På samme måde fungerer det for alle Bauer Medias radiokanaler. De er den største kommercielle udbyder af radiokanaler i Danmark og driver bl.a. Nova FM, Radio 100, Radio Soft, My Rock og The Voice, men de afspiller stort set kun musik, der ligger på hitlisterne i Danmark. Det er derfor ikke muligt at indsende din musik til nogle af disse radiokanaler. 

Pop FM er dog en undtagelse, da denne radiokanal både er ejet af Bauer Media, men også af mediekoncernen Berlingske Media. Derfor er det muligt at indsende et tip til kanalen om en musiker, de skal lytte til i programmet Topstart: 
 
Eller bare gør som Gnags...
I sidste ende kan du altid gøre som Gnags, og udgive dig for at være ivrige fans der skriver breve til radiostationer om, at de savner at høre noget mere fra Gnags. Det har i hvert fald lykkedes for dem, men start lige med at prøve at indsende din musik først og se om radioværterne ikke kan forelske sig i din sang uden forfalskede fanbreve.


Hvis din musik er klar til radioen, så skulle du måske også overvej at få den på nogle Spotify playlister? Læs vores blog her og få nogle gode råd.
Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig
"Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie"

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig

Få overblikket lige her












Kilder
  1. Lydmaskinen - Musik forumhttps://lydmaskinen.dk/viewtopic.php?t=14151&start=25
  2. Se og hørhttps://www.seoghoer.dk/nyheder/peter-ags-hemmelige-trick-til-faa-spillet-gnags-i-radioen
  3. dr.dkhttps://www.dr.dk/om-dr/nyheder/saadan-vaelger-vi-musikken-paa-p3
  4. Kodahttps://www.koda.dk/medlem/udbetaling/her-far-du-udbetaling-fra/radio/dr
  5. Gramexhttps://gramex.dk/jeg-udgiver-musik/udbetaling/hvor-meget-udbetaler-vi/
  6. Innovative Academyhttps://innovativeacademy.dk/radiovaert-og-musikansvarlig-casper-bach-hegstrup-saadan-vaelger-jeg-musik-til-p6-beat/
  7. Dansk Artist Forbund (artisten.dk)https://www.artisten.dk/nyheder/Nye-Toner-på-P4
  8. ANRhttps://anr.dk/musik/anr
  9. Mediawatchhttps://mediawatch.dk/Medienyt/Radio/article13413454.ece?utm_source=Feed&utm_medium=latest
  10. Kodahttps://www.koda.dk/om-koda/nyheder/gode-rad-i-radiohuset